Gaptarım Fuarı törenle açıldı;

Gaptarım Fuarı törenle açıldı

13. GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı’nın açılış töreni Gaziantep protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi....

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gaziantep Sanayi Odası, KOSGEB, Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği ve Gaziantep Ziraat Odası’nın destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarda 130 firma ve marka temsil ediliyor.

 

GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarlarının Gaziantep’e, üreticilere ve sektöre çok büyük faydalar sağladığını ifade eden Gaziantep Valisi Davut Gül, bu tarz fuarların sürdürülebilir olmasının Gaziantep’i çok daha farklı noktalara taşıyacağını söyledi. Gaziantep’in bugün hemen her alanda önemli başarılar elde etmesinde tüm şehrin emeğinin olduğunu sözlerine ekleyen Vali Gül, “Gaziantep’te yapılan her fuarda şehrimiz bir adım daha ileriye gidiyor. Özellikle bu alanda kendimizle yarışan bir şehiriz. Gaziantep bölgede bir çekim merkezidir. Gaziantep’teki sulama projelerimiz tamamlandığında 1 milyon hektarın üzerinde bir araziye etki edecek. Şu an sulanan arazi miktarı 670 bin metrekare civarındadır. Bu süreci hızlandırmak için herkes elinden geleni yapıyor. Ortada devam eden bir iş var. Bu konuda süreç daha da hızlanacak. Tarım ve hayvancılık sektörünün daha da gelişmesi adına çok büyük önem taşıyan GAPTARIM Fuarı’nın şehrimiz, ülkemiz, çiftçilerimiz ve tüm sektör için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

 

Gaziantep kırsal kalkınma projelerinde Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldığını, bu konuda en fazla destek alan şehirlerden bir tanesi olduğunu belirten AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, bundan sonraki hedefin birincilik olduğunu ifade etti. “Tarım ve tarımsal sanayideki başarılarımızı proje üreten, dinamik bir şehir olmamıza borçluyuzö diyen Koçer, şunları kaydetti: “Gaziantep olarak çok hızlı büyüyoruz. Hep birlikte yapacağımız çalışmalarla daha hızlı gelişeceğimize inanıyorum. GAPTARIM Fuarı da bu anlamda çok önemli. Tarım ve tarımsal sanayi alanlarında şehrimizde yapılan çalışmalar ve projeler takdirle izleniyor. Tarım bizim her şeyimiz. Rusya-Ukrayna krizinde bile en öne çıkan başlıklardan birisini tarım oluşturuyor. Koronavirüs pandemisi sürecinde Türkiye’nin medikal ve gıda güvenliği gücüne Gaziantep olarak çok büyük katkı sağladık."

 

Gaziantep’teki duruş, birlik ve beraberliğin gelecekte şehir ekonomisini çok daha yukarılara taşıyacağını kaydeden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de “Bizim anlayışımız önce insan, önce tarım anlayışıdır. Bütün gücümüzle tarımın ve toprağın yanında olduk. Bugün bölgenin en önemli sanayi şehri isek bunu gıdaya dayalı olarak da sürdürmemiz gerekiyorö dedi ve ekledi: “Sulama noktasında sorunlarımız var ve bunları hep beraber çalışıp aşacağız. Güneş enerjisi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Bu bir ekip işidir. Bunu çiftçilerimiz ve şehrimiz için birlikte başaracağız. Bu noktada GAPTARIM Fuarı herhangi bir fuar değil. Bu fuar bu şehrin geleceğinin fuarıdır. Bu fuar şehrimizin huzuru, sağlığı ve ekonomisi için çok büyük bir öneme sahiptir. Hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen tüm kurumlarımıza ve herkese teşekkür ediyorum."

 

Fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada Gaziantep’in üretim, ihracat ve istihdamında tarıma dayalı sanayinin büyük bir payı bulunduğunu ifade eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’ten yapılan ihracatta tekstil sektöründen sonra ikinci sırada yüzde 30 ile tarımsal sanayi ve hububat ürünleri geldiğini söyledi.

 

Gaziantep’in tarım ve gıda ürünleri ihracatında Türkiye’de 2. sırada yer aldığını, kentten 2021 yılında 2,9 milyar dolar tarıma dayalı ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Ünverdi, Gaziantep’in bu yönüyle yemeklerinin lezzeti kadar, gıda üretimleri ile dünyayı doyuran bir şehir olmaya devam ettiğini söyledi.

 

Uluslararası kuruluşların ve otoritelerin gıda arzındaki sıkıntılara ve tarımın önemine vurgu yaptıklarını, buna bağlı olarak kuraklık ve iklim değişikliğine karşı tedbirlerin artırıldığını belirten Ünverdi, “Sera gazı emisyonlarının azaltılması ve Yeşil Mutabakat bu kapsamda en dikkat çeken çalışmadır ve bu kriterlere hazır olmak zorundayız. Gaziantep Sanayi Odası olarak da kurmuş olduğumuz Yeşil Mutabakat çalışma grubu ile firmalarımıza destek olmaya devam ediyoruz. Sürdürülebilir bir ekonomi için de tarım ve tarıma dayalı sanayimizi sürekli geliştirmek zorundayız. Temel ihtiyaç olan gıdaya olan talep tüm dünyada bundan sonra da artarak devam edecektir. Ülkemiz, coğrafi şartları, bereketli toprakları ile bu anlamda çok şanslı bir ülkedir. Tarıma dayalı sanayi ve gıda üretimlerimizi artırabilirsek ekonomimize katkısını da artırabiliriz. Bu anlamda fuarımız da farklı bölgelerde üretim yapan gıda sanayicilerini, tarım makinaları üreticilerini, çiftçi ve besicilerimizi buluşturması açısından büyük önem taşıyor ve eminim ki sektörlerimize ve ülke ekonomimize çok büyük katkıları olacaktır. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyor, emeği olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

 

Gaziantep’in tarım, hayvancılık ve tarımsal sanayide güçlü bir potansiyele sahip illerden biri olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Kerem Üstün de Gaziantep’in Tarım ve Orman Bakanlığı olarak gurur duydukları illerin arasında yer aldığını söyledi. Gaziantep’i her fırsatta örnek bir şehir olarak gösterdiklerini kaydeden Üstün, “Üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın gayretlerinin sonucunda tarım ve tarımsal sanayide 2021 yılının dış ticaret rakamlarında 7 milyar doların üzerinde bir başarı sağladık. Bu olumlu neticede Gaziantep’in payı çok büyüktür. Bu başarıda çiftçilerimizin, sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın ve tüm paydaşlarımızın çok büyük emekleri var. Biz de Bakanlık olarak Gaziantep’in çiftçisine ve sanayicisine her zaman inandık. Onların bu emek ve gayretlerini her zaman destekledik. 2021 yılında Gaziantepli çiftçilerimize 248 milyon TL destek ödemesi yaptık. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile 1,5 milyar TL faiz indirimi ve tarımsal kredi desteği sağladık. 2021 yılı Bireysel Sulama Sistemi Projelerinde Gaziantep en fazla proje başvurusu yapan ikinci ilimiz oldu. Biz de Bakanlık olarak Gaziantep’in bu başvurularını kabul ettik. Gaziantep’e verdiğimiz tüm desteklerin amacına ulaştığına şahit oluyoruz. GAPTARIM Fuarı’nın Gaziantep ve ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

 

GAPTARIM Fuarlarının Gaziantep ve bölgede faaliyet gösteren çiftçilerin ve köylülerin yeni ürünlere ve yeni teknolojilere daha rahat ulaşmasını sağlaması açısından çok önemli bir role sahip olduğunu ifade eden AKORT Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya, “GAPTARIM fuarlarımız, ticari ve ekonomik katkılarının yanı sıra toplumsal etkileşimi de güçlendiriyor. Gaziantep hem tarımı hem de tarıma dayalı güçlü sanayisi ile bölgenin potansiyelini tüm dünyaya yansıtmaktadır. GAPTARIM Fuarı da bu yansımanın en güzel sembollerinden birisi haline gelmiştir. Fuarımız çerçevesinde yapılacak çeşitli eğitimlerin yanı sıra, Türkiye’de ilk defa bir tarım fuarı içerisinde Koyun Kırkım Yarışması düzenlenecektir. Fuarın şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, emek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

 

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılış törenine Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Yusuf Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Kerem Üstün, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Adnan Keçeci, Irak'ın Gaziantep Başkonsolosu Hasan Abdulwahid Majeed, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, AKORT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Akkaya, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, kurum yetkilileri, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

 

Yapılan konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirilerek katılımcı firmalar tarafından açılan stantlar gezildi.

 

13. GAPTARIM Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı, 4 gün boyunca ziyaret edilebilecek.

 

Ankara, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Kocaeli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon ve Sinop’tan katılımcıların ağırlandığı fuarda  tarım makineleri, ekipmanları ve aksesuarları, traktör ve ekipmanları, biçerdöver, çapa makinesi ve diğer makine üretim araçları, iş makineleri, ürün işleme makineleri, ürün ambalajlama ve paketleme makineleri, ürün depolama makineleri ve sistemleri, drenaj teknolojileri, sulama ekipman ve sistemleri, tarım ilaçları, ilaçlama malzeme ve sistemleri, gübre, organik tarım, sera, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri, iklimlendirme ve sera otomasyonu, sebze meyve fidancılığı sistemleri, sera konstrüksiyon ve ekipmanları, çiçek, meyve ve sebze tohumu, bahçe ekipmanları, ekolojik tarım, multi viyol, kümes hayvanları ve kümes ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, toprak ölçüm sistemleri, süt sanayi ve tarımsal yayıncılık gibi ürün grupları sergileniyor.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum