Savunma Sanayi zinvesi başladı
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iş birliği ile düzenlenen “Gaziantep Savunma Sanayii Tedarikçi Zirvesi" başladı....
Gaziantep Sanayisinin Teknolojik Dönüşümü Projesi kapsamında gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan etkinliğe Gaziantep Valisi Davut Gül, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, Savunma Sanayi Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel, GSO Yönetim Kurulu Üyesi Başar Küçükparmak, GSO Genel Sekreteri Yusuf İymen, Savunma Sanayi Başkanlığı’na üretim yapan vakıf şirketleri ve ana yüklenici firmalar ile GSO üyesi firmaların temsilcileri katıldı.
Program kapsamında, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ana yüklenici firmaları Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE), TÜBİTAK SAGE, Aselsan, Havelsan, Roketsan, TUSAŞ, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM), TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ile BMC yetkilileri, GSO üyesi firmalarla bir araya gelerek yürütülen çalışmaları ve iş birliği yapılacak alanları değerlendirdiler.
Firmalara Gaziantep'te savunma sanayi alanında yapılması planlanan yatırımların anlatıldığı programın ilk bölümünde Savunma Sanayii Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanı Murat Çizgel tarafından “Savunma Sanayi Başkanlığı Gaziantep İçin Yatırım Önerileri", ikinci bölümde ise ana yüklenici firmaların yetkilileri tarafından “Savunma Sanayi Başkanlığı Teşvik ve Destek Mekanizmalarıö başlıkları altında birer sunum gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasında Gaziantep’in sanayideki potansiyel gücüne dikkat çeken Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep’i savunma sanayinde ileriye taşımak adına birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ve bu kapsamda Ankara’da önemli temaslarda bulunduklarını belirtti.
Gaziantep Sanayi Odası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı ile iş birliği içerisinde sürdürdükleri çalışmaların artarak devam ettiğini kaydeden Gül, “Şehrimizde önceki yıl gerçekleştirdiğimiz TEKNOFEST Festivali başta olmak üzere farklı organizasyonlarla savunma sanayinin üst düzey yöneticilerini Gaziantep’te ağırladık. Sonraki süreçte bu alandaki girişimcilerimize devam ettik. Gaziantep Savunma Sanayii Tedarikçi Zirvesi’nin de daha olgunlaşmış ve daha somut hale gelmiş bir çalışma olacağına inanıyorum. Burada taraflar ne üreteceklerini, ne kadar üreteceklerini, kiminle üreteceklerini ve kime satacaklarını konuşacaklar. Bizim potansiyelimiz çok fazla ve Gaziantep her türlü üretimi yapabilir" dedi.
Gaziantepli sanayiciler olarak ileri teknolojili ve katma değeri yüksek üretimler yapmak için savunma sanayinin tüm bileşenleri ile iş birliği içerinde olduklarını ifade eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de bu amaç doğrultusunda bütüncül bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Savunma sanayi alanında özellikle son dönemlerde büyük mesafeler kat ettiklerini kaydeden Ünverdi, “Gaziantep iş dünyasında artık zihinlere savunma sanayisi yerleşti. Hem kendimiz bu alanı tanıdık hem de firmalarımıza savunma sanayisinin işleyişini, tüm unsurlarını anlatarak potansiyelimizi gördük ve içselleştirdik. Bugün çok önemli sonuçlar alıyoruz. Savunma sanayisine üretim yapan vakıf şirketlerinin gazi şehrimize yatırım yapmasını sağlamak ise en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Vakıf şirketleri buraya gelirlerse sanayimizin teknolojik altyapısının oluşmasını ve ileri teknolojili üretimlere geçişimizi de hızlandırmış olacağız. Bugün yapılacak görüşmelerde Savunma Sanayii Başkanlığı'nca ihtiyaç duyulan ve Gaziantep'te yapılması planlanan yatırımlarla ilgili 13 öneri ve tedarik planlamaları firmalarımıza sunulacak. Teşvik ve destek mekanizmaları da anlatılacak olan bu yatırımların ülkemizin savunma sanayide hedeflenen noktalara gelmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in sanayi, üretim, istihdam ve ihracatta Türkiye’nin gözde şehirlerinden birisi olduğunu kaydeden İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, yüksek teknolojili ürünlerin üretimi noktasında Gaziantep’in rekabetçiliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Gaziantep’in savunma sanayinde Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden birisi olması için çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Akyılmaz, “Şehrimizin savunma sanayi ekosistemini güçlendirmeye yönelik faaliyetlerimiz sürüyor. Gaziantep, tarihinden de anlaşılacağı üzere bir savunma ve direniş şehridir. Gaziantep savunmasında verdiğimiz 6317 şehit ile bunu kanıtlamış bir tarihi geçmişe sahibiz. Savunma sanayinde büyük başarılar elde etmek artık boynumuzun borcudur. Gaziantep’in üst yönetimi, insan kaynağı, sanayisi ve altyapısı ile başaramayacağı hiçbir şey yok, yeter ki hedeflerimizi doğru koyalım" diye konuştu.
Savunma sanayi yatırımlarının sanayileşme kültürüne sahip olan Gaziantep’e uyabileceğini düşündüklerini ve bu nedenle bugün bu etkinliği gerçekleştirdiklerini söyleyen Savunma Sanayii Başkanlığı Sanayileşme Dairesi Başkanı Murat Çizgel de yaptığı sunumda, Gaziantep’e 10 tane savunma sanayi devi ile geldiklerini ifade etti.
“Savunma sanayi ile ilgili konular dışarıya bağımlı olduğumuz ya da kısmi olarak bağımlı olduğumuz konulardır. Bu tür etkinlikler bizleri daha güçlü hale getirecek" diyen Çizgel, şunları kaydetti:
“Gaziantep’te yapacağımız çalışmalarda sadece savunma sanayi değil, farklı sektörler de seçtik. Çünkü savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı kapatırken sürdürülebilir teknolojiyi başka sektörlerde de uygulamak istiyoruz. Gaziantep’in savunma sanayinde ülkemize önemli hizmetler sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca bu teknolojide dünya çapında önemli bir konuma geleceğimizi düşünüyorum."
Gaziantep Savunma Sanayii Tedarikçi Zirvesi’nin ikinci gününde, ana yüklenici firmalar ile Gaziantepli firmaların temsilcileri birebir görüşmelerde bulunacak ve firma ziyaretleri gerçekleştirilecek.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.