HKÜ’den büyük teknoloji hamlesi;

HKÜ’den büyük teknoloji hamlesi

Teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetleri ile çıtayı üst sıralara yükselten Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi, Güneş Enerji Santralleri ve Gaziantep OSB Teknokent törenle açıldı....

 

Teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetleri ile çıtayı üst sıralara yükselten Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi, Güneş Enerji Santralleri (Çatı GES Projesi) ve Gaziantep OSB Teknokent, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla açıldı.

 

Bakan Varank’ın ilk durağı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Ar-Ge, inovasyon, teknoloji transferi ve ticarileşme süreçlerini desteklemek ve hızlandırmak suretiyle yüksek nitelikli ve katma değerli ürünlerin ortaya çıkarılması amacıyla HKÜ tarafından faaliyete geçirilen “Kalyon Garajö oldu.

 

Elektrik enerjisi ihtiyacını güneşten elde eden HKÜ, kampüsündeki bina çatılarına 1 MWp güneş enerji santrali (GES) kurarak kurulu GES gücünü 2.25 MWp’ye çıkardı. Yılda 3.600 MWh enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edecek olan HKÜ yılda 2.200 ton CO2 salınımını da engellemiş olacak. “0ö emisyon hedefiyle elektrik ihtiyacının tamamına yakınını güneşten karşılayacak olan HKÜ’nün “Çatı GES Projesiönin açılışı da HKÜ Kampüsünde gerçekleştirildi. HKÜ Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi, Çatı GES Projesi’nin açılışında kurdeleyi; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ve protokol üyeleri kesti.

 

FİKİRDEN ÜRÜNE GİRİŞİMCİ VE KOBİ’LERE UÇTAN UCA HİZMET

 

HKÜ bünyesindeki araştırmacı ve girişimciler ile KOBİ’lere mekanik ve dijital prototipleme cihazları ile fikirlerini tasarıma, tasarımlarını fiziksel ürünlere dönüştürme imkânı sağlayan Kalyon Garaj, HKÜ’nün; KALİTTO Teknoloji Transfer Ofisi, Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Laboratuvarı, Enerji Laboratuvarı, Kuluçka Merkezi ve Gaziantep OSB Teknokent’i ile entegre hareket ediyor. Girişimci ve KOBİ’lere uçtan uca hizmet veren Kalyon Garaj, teknolojik bir iş fikri ile başvuran tüm girişimcilere; fikrin projelendirilmesi, iş planının hazırlanması, çekirdek fon temini, ürünün prototiplenmesi ve ticarileştirilmesi dâhil tüm aşamalarında destek verebiliyor.

Gaziantep, üreten bir şehir olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Şehrimizdeki ekonominin daha katma değerli hale gelmesinin yolu sanayi ile üniversitelerin iş birliğinden geçiyor. Bunun en güzel eserlerinden biri olan Kalyon Garaj Prototipleme ve Girişimcilik Merkezi’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, şehrimize ayrı bir hava getirdi. Kalyon Garaj; iş fikri olan öğrencilerimizin, öğretim elemanlarımızın danışmanlık almalarını sağlayacak güzel bir tesis. Kalyon Garaj’ın sadece Gaziantep’e değil çok kısa zamanda tüm bölgeye hizmet edebilecek duruma geleceğine gönülden inanıyorum. Katma değere giden yol buradan geçiyor. Merkezimiz, ülkemize ve bölgemize hayırlı olsun' dedi.

 

“Aynı gün içinde ülkemize, bölgemize ve öğrencilerimize büyük hizmet sunacak Kalyon Garaj Prototipleme Merkezi, Çatı GES Projesi ve Gaziantep OSB TEKNOKENT’in açılışını, sayın bakanımızın teşrifiyle gerçekleştirdik. Gururluyuz" diyen HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu: “Yenilenebilir enerjimizle doğaya değer katıyor, Çatı GES Projesi ile kendi elektrik enerjisi ihtiyacımızı güneşten elde ediyoruz. Açılışını yaptığımız her iki merkezimiz de bölgenin üretim kalitesi ve teknolojik yapılanmasına büyük katkı sunacak. Bu merkezler, öğrencilerimizin ürettiği proje fikirlerine büyük destek olacak. Öğrencilerimizin fikirleri her iki merkezimizin çeşitli destekleriyle havada kalmayacak. Özellikle teknoloji tabanlı projeler, prototipleme merkezi ile vücut bulurken, Teknokent ile projeler tam anlamıyla hayata geçecek. Böylelikle bölgesel kalkınma hız kazanacak. Merkezlerimiz hepimize hayırlı ve uğurlu olsun" diyerek düşüncelerini ifade etti.

 

Girişimci ve yenilikçi ruha verdikleri önemi dile getiren HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli: “Teknoloji transfer ofisimizin (KALİTTO), OSB Teknokent ile birlikte oluşturduğu sinerji; tüm fikir ve proje sahipleri, öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız için önemli bir girişimcilik fırsatı sunuyor ve Ar-Ge çalışmalarının daha kolay ticarileştirilmesini sağlıyor. HKÜ’nün TÜBİTAK Yenilikçilik ve Girişimcilik Endeksinde vakıf üniversiteleri içinde 8. sırada olması bu başarıyı bir bakıma özetliyor" dedi.

 

Türkiye’de Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan 6 Teknokent’ten birisi olan, organik ve güçlü iş birliği ile hem sanayicilere, hem öğretim elemanlarına hem de öğrencilere mükemmel bir ekosistem ve girişimcilik fırsatı sunan “OSB TEKNOKENTöin açılışı yine yoğun ilgi gördü. Açılışa  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep Valisi Davut Gül, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek, protokol üyeleri ve davetliler katıldı. Sanayi Bakanı Varank, sanayi - üniversite iş birliği, bilimsel potansiyelin, sanayiye aktarılması noktasında önem taşıdığını söyledi.

 

Bakan Varank, açılışın sonunda HKU Dynamic Öğrenci Topluluğu  Dynamic ROV İnsansız Su Altı Aracı Takımı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum