Gaziantep Sanayi Odası Mesleki
Eğitim Merkezinde (GSOMEM) düzenlenen toplantıya, GSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı Başar Küçükparmak, GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve GSOMEM Yönetim Kurulu
Başkanı Ali Can Koçak, GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve GASBEM Yönetim Kurulu
Başkanı Bora Tezel, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, GSO Genel
Sekreteri Yusuf İzzettin İymen, KOSGEB yetkilileri ve firmalardan gelen
temsilciler katılım sağladı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, ‘’Pandemiyle başlayıp, savaşlar ve küresel sorunlar nedeniyle tüm dünyada ekonomik anlamda bir durgunluk yaşanıyor. Bunun üzerine yaşadığımız deprem felaketi şehrimiz ve bölgemizde daha da büyük bir etkiye neden olmuştur. Bunları aşabilmemiz için de üreticiler olarak gelişen teknolojilere ayak uydurmak ve katma değeri yüksek üretimler yaparak küresel rekabette gücümüzü arttırmamız bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu doğrultuda dijitalleşme, yeşil dönüşüm, Ar-Ge ve inovasyon öne çıkan başlıklardır’’ dedi.
Gaziantep’in üretim, ihracat ve istihdam ile öncü bir şehir olduğunu dile getiren Başar Küçükparmak, “Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip kentimizden 190 ülkeye yıllık 10 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Sanayimizin sürdürülebilirliği için de yaşamış olduğumuz ekonomik darboğazın aşılması ve en büyük sorunumuz olan kaynak bulma konusunda KOSGEB tarafından sunulan imkanları değerlendirmeliyiz. Kapasite Geliştirme Destek Programı ve Küresel Rekabetçilik Destek Programı kapsamında en büyük sorunumuz olan finansmana erişimi sağlamış ve kullanacağımız kaynakla maliyetler sebebiyle yapamadığımız işletme yatırımlarını da gerçekleştirmiş olacağız’’ diye konuştu.
“İmalat sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerimizin bu programa başvuru yapabilmesi için şartlardan bir tanesi de; Gaziantep Model Fabrikamızdan Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi (YODA) raporu alınmasıdır" diyen Küçükparmak, şunları kaydetti:
“Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezimizde firmalarımızın yeşil dönüşümü konusunda; Model Fabrikamızda ise dijital dönüşüm konusunda uluslararası standartlarda çalışmalarımız devam etmektedir. Bugüne kadar 78 firmanın karbon ayak izini hesapladık ve yeşil dönüşüm yol haritalarını hazırladık. Firmalarımızı verilen desteklerden faydalanmaya davet ediyoruz."
Açılış konuşmasının ardından bir sunum gerçekleştiren KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy da, KOSGEB Kapasite Geliştirme ve Küresel Rekabetçilik Destek Programlarının amacı, başvuru şartları, başvuru dönemleri, finansman başvurusu ve uygulama süreci gibi konularda katılımcı firmalara bilgiler verdi.
KOSGEB’in bu programla 20 milyon TL’ye kadar destek sunduğunu ifade eden KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, sunulan bu destekle KOBİ’lerin verimliliklerini artırmaları, rekabetçi bir yapıya kavuşmaları, üretim kapasitelerini ve pazar paylarını genişletmeleri, kurumsal yapılarını güçlendirmeleri ve büyük işletmelerin tedarik zincirinde daha etkin bir rol oynamalarının amaçlandığını söyledi.
Gaziantep Model Fabrika Yöneticisi Berkay Atay ise gerçekleştirdiği sunumda, firmaların Model Fabrika’dan alacağı Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi (YODA) raporu hakkında bilgiler vererek Model Fabrika’nın bu noktada yürüttüğü çalışmaları ve uygulamaları anlattı. Atay ayrıca Gaziantep Model Fabrika’nın işleyişi ve merkezde firmalara sunulan imkanlarla ilgili paylaşımlarda bulundu.
Toplantı soru-cevap kısmının ardından sona erdi.