Yıldırım: 2024 manzarası iç açıcı değil

Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) Allianz Trade iş birliği ile "2024'te Ticari Hayatı Etkileyebilecek Riskler ve Alacak Sigortası" toplantısı düzenlendi.

 

Küresel ekonomi, 2024 yılında ticari hayatta yaşanabilecek gelişmeler, iş insanlarını bekleyen riskler ve alacakları güvence altına alma yöntemlerinin konuşulduğu toplantının özel oturum konuğu Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ oldu.

 

Toplantının açılışında konuşan ve 2024 manzarasının iç açıcı olmadığını vurgulayan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Küresel ekonomide daralma, enflasyon baskısı, savaşlar, ticari rekabet, yüksek jeopolitik tansiyon, iklim ve gıda krizi, seçimler… Ve biz ülke olarak 2024 yılında sırtımızdaki tüm bu yüklerin üzerine halâ kanayan deprem yaralarını sırtlanmış şekilde yol alıyoruz… Arkada bıraktığımız yılda; anılarımız acı doluydu ama çabalarımız umut doluydu… GTO olarak bu süreçte; paydaşlarımızla, üyelerimizle, çalışanlarımızla yaraları sarmanın, acıya ortak olmanın, daha güvenli bir gelecek inşa etmenin çabası içerisindeydik. Halâ da bu çabayı sürdürüyoruz" dedi.

 

Çabalarının karşılık bulabilmesi için öngörülebilirlik, istikrar ve güvene ihtiyaç duyduklarının altını çizen Yıldırım, konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

“Enflasyon tarafında atmamız gereken adımları atıyoruz ancak bu yeterli değil. Enflasyonun düşürülebilmesi için para ve maliye politikasının birlikte yürütülmesi gerekiyor. İş dünyasının özellikle deprem bölgesindeki üreticinin, tacirin her zamankinden daha fazla desteklenmeye ihtiyacı var. Ayrıca enflasyonu düşürmenin yanında; kurumlara, hukukun üstünlüğüne ve finansal istikrara olan güveni yeniden tesis etmemiz lazım. Ekonomimizin üretkenliğini artırmamız lazım. Eğitim, iş gücü, vergi, enerji gibi alanlarda yapısal reformlar elzem."

 

Ekonomik açıdan zorlu geçmesi beklenen 2024 yılında karşılaşılabilecek riskleri öngörmenin ve bu risklere karşı önlem almanın son derece kritik olduğunu ekleyen Başkan Yıldırım, “Alacak sigortası da işletmelerin bu risklere karşı korunmasında önemli bir araçtır. Ticari alacaklarımızın, nasıl riske girdiğini pandemide ve depremde gördük. Enflasyonist baskının riskine ülke olarak zaten hiç yabancı değiliz. Kısacası güvence altına alınmamış alacaklar, işletmelerimiz için ciddi mali risk oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

 

GTO Başkanı Tuncay Yıldırım’ın ardından kürsüye gelen Allianz Trade Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gürcan Köseoğlu, “Ticari Risklere Karşı Alacakların Güvencesi" konulu sunum yaparak ticari işletmelerin nakit akışları ve alacaklarını güvence altına alabilecekleri yöntemler, yurt içi ve yurt dışında müşteri riskinin takibi, potansiyel müşteriler hakkında istihbarat elde etme, mevcut ve yeni pazarlarda ticari fırsatların güvenli takibi, poliçeye bağlı finansman olanakları, firmalar için esnek finansman seçenekleri gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.

 

Toplantının özel oturum konuğu Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ise yaptığı konuşmada 2024 yılının 2022 ve 2023’ten daha zor geçeceğine; işletmelerin talep, maliyet ve kur üçgeninde zorlanacaklarına, 2024 yılında küresel ekonomide Hindistan dışında iyi bir büyüme performansı gösterecek ülke olmadığına vurgu yaptı.

 

Güldağ ayrıca Küresel Ekonomi Değerlendirmesi, Savaşlar ve Enerji Maliyetlerindeki Artışla Türkiye’de Ekonominin Bugünü, 2024 Yılında Makro ve Mikroekonomi Çerçevesinde Türkiye’yi Neler Bekliyor, Yerel Seçimlerin Yılın İkinci Yarısına Yansımaları ve 2024’te İhracatçıları Bekleyen Riskler konu başlıklarının yer aldığı “2024 Ekonomik Görünümü” adlı sunum gerçekleştirdi.

 

Toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi.