Makine ve metal sektörünün sorunları konuşuldu

Gaziantep Sanayi Odası ev sahipliğinde Birleştirilmiş Makine ve Metal Sektör Toplantısı gerçekleştirildi.

Makine ve metal sektöründe yaşanan zorluklar, sektörün geleceği, firmaların sorunları, talep ve beklentilerinin istişare edildiği toplantıda, KOSGEB tarafından işletmelere yönelik sağlanan teşvik/destekler ve GSO’nun sektörle ilgili faaliyet ve projeleri anlatıldı.

 

Toplantıya, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak, GSO Genel Sekreteri Yusuf İymen, sanayiciler ve firma yetkilileri katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’in 160 alanda binlerce çeşit ürün ürettiğini ve ürün çeşitliliği ile öne çıkan bir şehir olduğunu söyledi.

 

“Sanayimizin geçmişine baktığımızda zanaatkarlık ve buna bağlı olarak makine ve metal sektörünün çok önemli bir yeri varö diyen Ünverdi, Gaziantep’ten ülkemizin ve dünyanın tanıdığı makina ustaları yetiştiğini, bu sürecin üretim ve ihracatla devam ettiğini ifade etti.

 

Ünverdi, 2022 yılı itibarı ile 10.5 milyar dolar ihracat yapan Gaziantep’te makine ve metal sektörünün payının yüzde 9,7 oranında olduğunu belirtti.

 

Gaziantep’in ihracatındaki her 10 kalemden birisinin makine ve metal sektörü ile ilintili olduğunu kaydeden Ünverdi, “Makine ve metal sektörü büyük hacimli, emek yoğun ama katma değeri yüksek bir sektördür. Bilgi, ustalık, girişimcilik hepsine sahibiz, olağanüstü çözümler üreten, herkesçe bilinen firmalarımız var. Alıcı firmalarımız da makineleri ithal etmek yerine, ihtiyaçlarına uygun şehrimizde üretimi olan makineleri buradaki firmalardan temin etseler işin katma değeri şehrimizde kalacak. Bunun için üretici firmalarımıza fırsat vermeliyiz. Bu sayede sektörün gelişimine de katkıda bulunmuş oluruz" dedi.

 

Kamu ve özel kurumlar tarafından sağlanan teşvik ve desteklerden yararlanma noktasında firmalara çağrıda bulunan Ünverdi, “Firmalarımızın öncelikle KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumlar başta olmak üzere kamu tarafından verilen Ar-Ge ve Ür-Ge desteklerinden muhakkak faydalanmaları gerekiyor. Bu noktada kapıları sonuna kadar açık olan ve konsepti itibarı ile makina sektörüne en yakın olan Model Fabrikamıza da firmalarımızı bekliyoruz. Birlikte çalışalım, birlikte gelişelim, şirketlerimizi birlikte geliştirelim istiyoruz. KOSGEB Gaziantep İl Müdürümüz Sayın Muhammed Paksoy ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy da makine ve metal sektörünün, teknolojik üretim ve katma değerin yüksek olduğu sektörler arasında yer aldığını ifade ederek KOSGEB’in sektöre yönelik destek programlarını anlattı.

 

Firmaların yalın dönüşüm, Ar-Ge, inovasyon, enerji verimliliği faaliyetlerine ağırlık vermeleri gerektiğini kaydeden Paksoy, “Biz bu noktada firmalarımıza çeşitli destek ve teşvik programları sunuyoruz. Buradaki amacımız artan maliyetlerden dolayı firmalarımızın yükünü hafifletmektir. Bizim özellikle geleceğin koşullarına ve yeşil dönüşüme ayak uydurmamız gerekiyor. Bu noktada da firmalarımıza yönelik çok önemli destekleyici programlarımız var" dedi.

 

KOSGEB Yalın Dönüşüm Desteği hakkında da bilgilendirmeler de bulunan Paksoy, şunları söyledi:

 

“Ülkemiz imalat sanayinin yalın dönüşüm yoluyla verimlilik artışına katkı sağlamak amacıyla KOSGEB olarak sağladığımız Yalın Dönüşüm Desteği ile işletmelerimizin gelişimine katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu destek ile önce ölçme yapıp daha sonra yalın dönüşüm ile iyileştirme yapılıyor. Özellikle Gaziantepli firmaları şu noktada şanslı görüyorum. Çünkü Gaziantep’te bir Model Fabrika bulunuyor ve Gaziantep Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteriyor. İşletmelerimizin yalın uygulamalar konusunda mevcut durumlarının tespit edilerek sorun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu konuda yol haritalarının oluşturulmasını, bu yol haritaları doğrultusunda beceri ve kabiliyetlerinin artırılmasını teminen alacakları eğitim ve danışmanlık hizmetlerine yönelik olarak 200 bin liraya kadar Yalın Dönüşüm Destek Programını uyguluyoruz. Firmalarımız bu eğitim ve danışmanlık hizmetlerini Gaziantep Model Fabrikadan da alabilirler. Ayrıca yine Gaziantep Model Fabrikadan firmalarımızın alabileceği KOBİ Y.O.D.A eğitim ve danışmanlık hizmetleri bulunuyor. KOBİ’lerimizin yalında olgunluk seviyelerini geliştirecek bu eğitim ve danışmanlık hizmetleri için de KOSGEB olarak yüzde 100 oranında destek sağlıyoruz. Makine ve metal sektörünün kapasitesine inanıyoruz ve tüm firmalarımızı sektöre yönelik desteklerden faydalanmaya davet ediyoruz."

 

GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Başar Küçükparmak ise makine ve metal sektörünün Gaziantep’te çok eskiye dayandığını fakat sektörün hala hedeflenen seviyelerde olmadığını söyledi.

 

“Sektörde vazgeçilmez unsurlarımız üretim ve satış süreçleridirö diyen Küçükparmak, şunları kaydetti:

 

“Üretimi verimli, hızlı, dijital ve yeşil üretim proseslerine uygun yapmak zorundayız. Çünkü önümüzdeki süreç bunu gösteriyor. Özellikle 2026 yılı ile birlikte yeşil dönüşüm konusu daha da önemli bir hale geliyor. Tüm dünya karbon ayak izi konusunda daha da duyarlı olacak. Gaziantep Sanayi Odası olarak bu noktada önemli çalışmalar yürütüyoruz. Örneğin ülkemizin en büyük Model Fabrikasına sahibiz. KOSGEB’in KOBİ Y.O.D.A diye sadece Model Fabrika üzerinden çıkardığı bir destek var. Burada yalında olgunluk seviyesi ölçülüyor. Bu projede KOSGEB yüzde 100 oranında destek sağlıyor. Yine Gaziantep Sanayi Odamız ve Model Fabrika bünyesinde yeşil dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla yürütmüş olduğumuz projeler var. Bu konuyu ihracatımızın sürdürülebilirliği ve sanayimizin geleceği için çok fazla önemsiyoruz."

 

GSO Birleştirilmiş Makine ve Metal Sektör Toplantısı, sektör temsilcilerinin görüş, öneri ve taleplerini dile getirmelerinin ardından sona erdi.