10 Kasım için anlamlı etkinlik

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebediyete intikalinin 84. yıl dönümünde "Kemâl: Pınar Ayhan'dan Bir Müzikal Belgesel" etkinliği ile anarak, muhteşem bir gösteriye imza attı.

 

Sanatçı Pınar Ayhan’ın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşam öyküsünü bambaşka bir gözle anlatarak, izleyenleri “İnsan Atatürkö ile tanıştırdığı tek kişilik müzikal belgesel "Kemâl" gösterisinin sahnelendiği gece Şekitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde (ŞKM) gerçekleştirildi.

 

İlgiyle izlenen ve alkışların kesilmediği gösteride konuşma yapan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Atamızı anmak, daha doğrusu anlamak için toplandık" dedi.

 

“Doğduğunda “Mustafa" ismini alan, 57 yaşında “Gazi Mustafa Kemal Atatürk" ismi ile aramızdan ayrıldı. Ama “Mustafa" olarak doğup “Atatürk" olarak ölmek hiç de kolay olmadı" diyen Yıldırım, “O bir dehaydı… ‘Ulu Önder’, ‘Ebedî Başkomutan’, ‘Başöğretmen’, ‘Anafartalar Kahramanı’, ‘Mareşal’ , ‘Cumhurbaşkanı’ ve şehrimiz gibi “Gaziö unvanları vardı. Tüm bu sıfatlarının ve unvanlarının yanında oğuldu, yetimdi. O da çocuk oldu, genç oldu. 57 yıllık kısacık ömründe her insan gibi acıları, başarıları, hataları, sevinçleri, hayalleri, hayal kırıklıkları da oldu… Sürgün de edildi, hapse de atıldı, görevden de alındı, idam cezasına da çarptırıldı. Yine de milletinin var olma ve bağımsız yaşama hakkını dünyaya kabul ettirme mücadelesinden asla vazgeçmedi. Bu mücadele neticesinde; Selanik’te doğan Mustafa, Gaziantep ili Bey Mahallesi nüfusuna kayıtlı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak hayata gözlerini kapatırken en büyük eserini tamamlamıştı yani ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni’ kurmayı başarmıştı" ifadelerini kullandı.

 

“Ata’mızın ‘Türk milletinin karakterine ve geleneklerine en uygun idare şekli’ diye ifade ettiği geleceğimizin teminatı, dirilişin sembolü Cumhuriyet; Türk halkı için gerçek bir kültürel devrimdir" diyen Başkan Tuncay Yıldırım şöyle devam etti:

 

“Temeli binlerce yıllık ulusal kültürümüze dayanan Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak gücün de kültürde olduğuna inanan Atatürk, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür... Kültür okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden mana çıkarmak, intibah almak, düşünmek, zekâyı terbiye etmektir.’ demiştir. İşte cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmak için ihtiyacımız olan pusula bu sözlerde gizli: Pusulamız, tıpkı Atamızınki gibi ‘akıl ve bilimdir’. Cumhuriyet değerlerini her zaman, her şeyin önünde tutarak bu kente hizmet etmiş GTO ailesi olarak akıl ve bilimin ışığında, yani Atatürk’ün izinde olmaya devam edeceğiz… Her yerde ve her ferdimizle milletçe devletimizin bekası, milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya, ve evrensel insanlık değerlerinin savunulmasına öncülük etmeye, mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya devam edeceğiz."

 

Liderlerin bedenen toprağa karışsa da fikren asla yok edilemeyeceğinin altını çizen Yıldırım, “Biz cumhuriyetimizi sonsuz kılmak istiyorsak, bu güzel ülkeyi dünyanın sanat, kültür, bilim, ekonomi her alanda güçlü ülkeleri arasına taşımak istiyorsak, yapmamız gereken tek şey var: Atatürk’ün fikrine sahip çıkmak, akıl ve bilime sarılmak. Unutmayın bugün de,  yarın da Atatürk, ‘Türkiye’nin Yaşayan Gücü’dür" diye de ekledi.