Odeabank, Gaziantepli iş insanlarıyla bir araya geldi
Odeabank, COVID-19 pandemisinin başladığı günden bu yana dijital platform üzerinden düzenlediği Dış Ticaret Buluşmaları’nda, Gaziantepli ihracatçılarla buluştu. Buluşmada, COVID-19 salgınının dünyada ve Türkiye’de makroekonomik gelişmelere etkileriyle birlikte dış ticaret ve 2021 beklentileri konuşuldu.
TÜRKİYE’NİN genç, dinamik ve yenilikçi bankası Odeabank, Dış Ticaret Buluşmaları serisinin 46’ncı toplantısını Gaziantepli iş insanları ile gerçekleştirdi. Odeabank ve Gaziantep Sanayi Odası iş birliğinde düzenlenen ve 60’ın üzerinde şirket yöneticisinin katıldığı video konferansta, 2021 yılına dair küresel ekonomik beklentiler, emtia ve dış ticaret alanında yaşanacak gelişmeler konuşuldu. Dijital buluşmada ayrıca COVID-19 salgınına karşı ülkelerin aşılama programında ulaştıkları seviyeler ve aşılama sonucunda oluşacak toplumsal bağışıklığın küresel ekonomiye etkisi de tartışıldı.
Ahmet Zafer Seyar: “Ülkemizin ihracat seferberliğine katkıda bulunuyoruz”
Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, toplantının açılış konuşmasında Türkiye ve dünyanın içinde bulunduğu bu zor dönemde sanayici ve ihracatçılara destek olmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Seyar, Odeabank olarak COVID-19 salgınının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerini asgari seviyede tutmak amacıyla işletmelere önemli kolaylıklar sağladıklarına dikkat çekti. 7 milyar 935 milyon dolarlık ihracatla, Türkiye’nin en çok ihracat yapan şehirler listesinde 5’ci sırada yer alan Gaziantepli iş insanları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Seyar, şöyle devam etti: “Pandemi koşullarına rağmen, 2021 yılında dış ticareti banka olarak odaklanacağımız önemli bir alan olarak görüyoruz. 2020’de başlayan COVID-19 salgınının ülke ekonomisine olan etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilerimize nakdi ve gayrinakdi kredilerde önemli kolaylıklar sağladık, bu yıl da sağlamaya devam edeceğiz. Odeabank olarak Türkiye’de reel sektörü daha güçlü bir şekilde desteklemeye yönelik yeni finansman olanakları üretmeyi sürdüreceğiz. Dış ticaret işlemlerinde toplam ithalat ve ihracat hacmimizi 2021 yılında 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz. Hedeflerimize ulaşmak ve özellikle yeni ihracat yapmaya başlayacak firmalarımıza destek olmak adına bu yılın başında Dış Ticaret ve Nakit Yönetimi Uzman hattımızı devreye aldık.”
Gizem Öztok Altınsaç: “Avrupa’nın büyümesi Türkiye’nin ihracatını destekliyor”
Toplantıda konuşan Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, dünyada ve Türkiye’deki makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirme yaptı: “2021 yılı, dünyanın COVID-19 salgınına karşı aşılama ile toplu bağışıklığın sağlanmasının önem kazandığı bir yıl olacak. Dünya ekonomisi yılbaşından bu yana özellikle imalat tarafında hızlı toparlanmaya devam ediyor. Ekonomik büyümeye paralel olarak global ticaret de canlanmayı sürdürmekte. Türkiye de globalde yaşanan büyümeden, belli kırılganlıklarımızı azalttığımız ölçüde faydalanacaktır. IMF’nin son açıkladığı verilere göre 2020’de yüzde 3,5 daralan global ekonominin, 2021 yılında büyük merkez bankalarının ve maliye politikalarının ekonomiye verdiği destekle, bir taraftan da aşılamanın hız kazanması ile yılın tamamında %6 büyümesi bekleniyor. Çin’de ve ABD’de ticaretin canlanması, dünya ekonomisinin büyümesini destekliyor. Yapılan projeksiyonlara göre bu yıl Çin’in yüzde 9, ABD’nin yüzde 7, Avrupa’nın yüzde 4 büyümesi öngörülüyor. Küresel ekonomik büyüme ve Avrupa’da imalat sanayinin iyi gitmesi, Türkiye’nin ihracatını olumlu yönde etkiliyor. Küresel ekonomide yaşanan canlanma ve pandemi kaynaklı yaşanan arz sorunları global gıda ve emtia fiyatlarında artışın sürmesine sebep oluyor. Bu da global enflasyon endişelerini körüklüyor. Bu durumda gelişen ülke para birimlerinde dönem dönem baskı ile sonuçlanmakta. Bu zaman zarfında ancak iktisadi dinamikleri güçlü olan gelişen ekonomilerin döviz çekebilmesi söz konusu olacaktır. Türkiye ekonomisi için bu dönemde en aciliyeti olan iki kritik konu enflasyon ile mücadele ve ülkenin 220 milyar dolar seviyesinde bulunan döviz ihtiyacıdır.”