CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, can ve iş güvenliği olmadan çalışan motorlu kuryelerin çalışma şartlarının salgın dönemi ile çok daha riskli hale geldiğinin altını çizerek, “Çok Tehlikeli Meslekler” grubuna dâhil edilmeleri hususundaki talebini yineledi. Motosikletli kuryelerin güvencesiz çalışma şartlarına dikkat çeken Kaplan, koruyucu ekipmanlarının temininden, sipariş ulaştırmadaki süre kısıtlamalarına kadar tüm sorunlarına düzenleme getirilmesinin gerekliliğini hatırlattı.
MOTO KURYELER GÜVENDE DEĞİL!
Salgın döneminde sokağa çıkma yasakları ile birlikte günlük alışveriş ihtiyaçlarının da elektronik ortamlarda yapılmaya başlandığını söyleyen Milletvekili Kaplan, bu ihtiyaçların ulaştırılmasını sağlayan motorlu kuryelerin iş yükünün üç katına çıktığını ve bu durumun kaza riskini daha da arttırdığını vurguladı. Kuryelerden beş tane paketin yarım saatte dağıtmalarını ve günlük ortalama 100- 120 TL yevmiye için 100-150 km yol yapmaları isteniyor” dedi.
İşsizliğin ciddi rakamlara ulaştığı ülkemizde, haklı olarak işini kaybetmek istemeyen kuryelerin siparişi belirlenen sürede ulaştırmak gibi bir baskı ile trafiğe çıkmasının çok sakıncalı olduğunu söyleyen Milletvekili, pandeminin başından beri 203 motosikletli kuryenin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
HIZ PUANLAMASINI KALDIRILMALIDIR
CHP’li Kaplan, “Kullanımı salgın ile birlikte çok hızlı artan telefonlardaki sipariş uygulamaları puanlama üzerine çalışıyor. Müşterilerin düşük puan vermemesi için hız konusunda kuryelere baskı uygulanıyor. Bu da haliyle trafik kazalarına sebep oluyor. Çalışan sayısı azalırken iş yükünün artması motorlu kuryelerin işini daha da zorlaştırıyor. Kaza yaptıktan sonra bile siparişi ulaştırma çabası bitmeyen kuryenin can güvenliği konusunda yalnız bırakılıyor. Kazalarda engelli kalanların yanında, pandeminin başından beri bilinen 203 motorlu kurye hız uğruna yaşamını yitirdi. Kuryelerin süre kısıtlaması esnetilmeli, telefon uygulamalarındaki hız puanlaması kaldırılmalı özetle iş yetiştirme kaygısı bitirilmelidir” dedi.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞART!
İşverenler tarafından sağlanması gereken koruyucu kıyafetlerin fahiş fiyatlı olması sebebiyle temininin zor olduğunu hatırlatan Milletvekili, koruyucu kıyafetlerde vergi yükü kaldırılmalıdır. Hayati öneme sahip olan koruyucu kıyafetlerin temini kolaylaştırılmalıdır. Mesleki yeterlilik belgesi dâhilinde olan koruyucu kıyafet şartı getirilmeli ve denetlenmelidir. Motorlu kurye işinde henüz ehliyeti dahi olmayan, çocuk yaşlarda hatta yabancı uyruklu kişiler de çalıştırılıyor. Bu tür sorunların önüne geçmek için mesleki yeterlilik belgesi şart; aksi halde motorlu kuryelerin can güvenliği sağlanamaz.” dedi.