Türkiye’de koronavirüs hastalığında 2. dalgada Gaziantep’te vaka sayısında adeta patlama yaşandı. Hastanelerde doluluk oranı yüksek seviyelere ulaşırken, salgının yayılması sebebi olarak kuralsızlık, tedbirsizlik ve sistemsizlik olarak görülüyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından her gün açıklanan vaka sayılarında büyük artış görülürken, koronavirüs hastalığında 2. dalga tüm sertliği ile hissediliyor. İl rakamları Gaziantep –Kilis Tabip Odası tarafından gayri resmi olarak açıklanırken, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında Gaziantep’in virüs yoğunluk haritası çoğu alan kırmızıya dönüşerek adeta tehlikeyi ortaya koyuyor. Bakanlık ve İl Pandemi Kurulu, birçok tedbire ve denetimlere rağmen, Gaziantep’teki son durumlar vatandaşı endişelendiriyor. Virüsün yayılmasında en önemli etken, kuralsızlık, tedbirsizlik ve sistemsizlik (KTS) olarak görülüyor.
BİRİNCİ NEDEN: KURALSIZLIK
Gaziantep'te her gün korona virüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla maske ve sosyal mesafe kurallarını denetleyen polis ekipleri, sayısız kuralsızlıklarla karşılaşıyor. Vatandaşlar en basit tedbir olarak maskeyi bile takmakta kurala uymuyor. Günlük 700 ile 1000 kişiye maske takmama cezası uygulanırken, bu rakam Türkiye genelinde en yüksek veri olarak kayıtlara geçiyor. Son olarak denetim yapan polisler durdurdukları bir araçta mesafe kuralının uyulmaması karşısında büyük şok yaşadı. 4 yolcu ve bir sürücü için koltuk bulunan minibüsten toplam 15 kişi çıktı. Ekipler, aracın arka kısmında bulunan 3 kişilik koltukta 4 yolcu, aracın bagaj bölümünde 9 kişi, şoför mahallinde ise sürücü ile birlikte 2 kişi olmak üzere 15 yolcu tespit etti. İşçi servisi olduğu öğrenilen aracın sürücüsüne mevzuata aykırı şekilde işçi taşımaktan ceza uygulanırken, araç ise bağlanarak otoparka çekildi. Neredeyse her gün bu tablonun birçok örneği ortaya çıkıyor.
İKİNCİ NEDEN:TEDBİRSİZLİK
Gaziantep’te bulaşma hızı resmi olarak açıklanmazken, vaka sayılarının yüksek seyretmesi kentte tedbirlere uymadığını gösteriyor. Polis denetimlerinde her gün karantinaya uymayan ortalama 20 kişiye, HES kodu entegrasyonu nedeniyle Gazikart kullanılarak ortalama 80-90 kişi karantinayı ihlal ederek sisteme takılıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu duruma isyan ederek, bu virüsün bu kadar yayılmasının sebepleri ortaya çıktığı gösterdiğini söyledi. 9 aydır neredeyse tüm yetkililer, uzmanlar virüs bulaşmamak için 14 basit tedbiri sıralarken, Gaziantep ne yazık ki tedbirlere uymamakta ısrar ediyor. Kış şartları düşünüldüğünde ev ziyaretleri devam etmesi ve vatandaşların iç içe olması, hafta sonu piknik veya kırsal alanlarda birlikte (zeytin toplama, ekim vs.) iş yapma etkinlikleri, cenazelere daha fazla gidilmesi, nişan veya söz, kız isteme etkileri, celp döneminde asker uğurlama ziyaretlerinin fazlalaşması, halkın dezenfektan, kolonya kullanımının azalması çok sayıda tedbirin elden bırakılması salgının yayılma nedenleri arasında görülüyor. Okulların açılmasının ne kadar etki ettiğine dair ise henüz net bir veri yok.
ÜÇÜNCÜ NEDEN: SİSTEMSİZLİK
Tabip Odası geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Covid-19 PCR pozitif vaka sayının günlük Gaziantep’te bin 200’lere çıktığını ve halkın yoğun bakım için sıra bekler konuma geldiğini duyurmuştu. Sayıdaki artış sağlık çalışanlarında motivasyon düşüklüğüne neden olurken, salgında tedbir durumlarının sadece insanların inisiyatifine bırakılmış gibi duruyor. Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nde yaşanan atama krizinin uzun sürmesi, Gaziantep’te virüsle mücadele etkinliğini olumsuz etkiledi. İlk dönemlerde virüslü hastalara daha hassasiyetle yaklaşılırken, şu anda gelinen noktada virüslü hastalarla aynı evi paylaşan ve temaslı hastalara belirti göstermediği sürece test bile yapılmıyor. Belirti taşıyan hastaların test süreci ve sonucunun uzun sürmesi nedeniyle bu süreçte bulaştırma süreci karşısında alınan tedbirlerin eksikliği sağlık sistemindeki yetersizlik olarak gösteriliyor.