Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, basın mensuplarıyla buluştuğu toplantıda, Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı, gündeme dair soruları yanıtladı.
Gaziantep'ten Eylül ayında 762 milyon dolarlık ihracat yapıldığını dile getiren Kileci, "Gaziantep tarihinin tüm aylar içinde en fazla ihracatı geçtiğimiz eylül ayı olmuştur. Yüzde 15,3'lük bir artış var. Bu artışın bizim için çok büyük bir önemi var. Çünkü Türkiye genelinde birçok şehir ihracatını düşürmüştür. Eylül ayı Gaziantep için 176 ülke, 1644 firmayla tüm zamanların en çok ülkeye ihracat yapılan ayı ve en çok ihracatçı sayısına ulaşılan ay oluşmuştur. 1644 ihracatçı sayısı bugüne kadarki en yüksek ihracatçı sayısıdır."
Suudi Arabistan’ın Türk mallarıyla ilgili gayri resmi boykot kararı almasına da değinen Kileci, “Şu anda Suudi Arabistan Türk ihracatçısının en önemli problemlerinden bir tanesi. Bugüne kadar üstü kapalı yapılan şeyler artık su yüzüne çıktı. Bu sorun bakanlıkla çözülebilecek bir sorun değil. Daha üst seviyede çözülebilecek bir sorun çünkü Suudi Arabistan krallıkla yönetiliyor. Ben ilişkilerimizin düzeleceğine dair bir şey söyleyemem öyle bir yetkim yok. Biz bununla mücadele edeceğiz. Ama şunu unutmayın onlardan bir zarar görürsek onlar bizden daha fazla zarar görür. Bizden çıktıkları an onların göreceği zarar çok fazla olacaktır” diye konuştu.
“KAFAMIN YÜZDE 51’i İŞİN DİJİTAL TARAFINDA”
GAİB olarak bölgedeki firmaları online ticarete yönlendirdiklerini kaydeden Kileci, şunları kaydetti:
"Biz birlik olarak elimizden geldiğince paydaşlarımızı ve bölge insanlarını eğitmeye çalışıyoruz. Şu an dünyada ciddi anlamda dijitalleşme var. Herkes elektronik ortama taşındı. Bütün işler oradan dönmekte, toplantılar oradan yapılıyor. Alışverişler, ticaretler bütün büyük toplantılar oradan yapılıyor. Biz de bununla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Her ihracatçının dijital showroomu olması için projelerimiz var. Onu yapmaya çalışıyoruz. Bizim asli görevimiz, bölgemizi ve bölgedeki ihracatçılarımızı yeni döneme, yeni düzene alıştırmaktır. Onlara bir şekilde bu işin kolaylığının yolunu açmaktır. Sanal showroomlar, sanal ticaret heyetleri, sanal alım heyetleri, sanal fuarlar, bunların hepsini organize edip çağa ayak uydurmak için gerekli tüm çalışmaları yapmaktır."