YILMAZKAYA: OKUL İLE İLGİLİ TÜM SEKTÖRLER ZORDA

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, pandemi süreciyle birlikte okul araç gereçleri üretimi ve satışını yapan işletmelerin yaşadığı ekonomik sorunlarla ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Koronavirüs salgınının doğrudan ve dolaylı yollardan ülkemizdeki tüm sektörleri olumsuz etkilediğini ifade eden CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, pandemi süreciyle birlikte okul araç gereçleri üretimi ve satışını yapan işletmelerin yaşadığı ekonomik sorunlarla ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Yılmazkaya yaptığı açıklamada; “Okul kıyafeti üreten ve satan işletmeler, servisçiler, kırtasiyeciler, kantinciler okulların açılmaması nedeniyle zor günler yaşıyor. Sağlık adına gerekli önlemler tabi ki alınmalı ama bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere devlet tarafından gerekli destekler de biran önce sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Okul Kıyafetleri İle Çanta Üretiminin Yüzde 60’ı Gaziantep’te Yapılmakta

 

Okul araç ve gereçleri satan işletmelerin, kantincilerin ve servis araç sahiplerinin Covit-19 vakalarında yaşanan artışlar sebebiyle akıbetinin belirsiz olduğunu vurgulayan Yılmazkaya konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; “Özellikle okul kıyafetleri ile çanta üretiminin yüzde 60’ının yapıldığı Gaziantep ilimizde bu yaşanan pandeminin etkisiyle ve okulların kapalı olması nedeniyle bu süreçten en fazla etkilenen kentlerin başında olduğunun altını çizmek isterim” dedi.

Ülke genelinde yaşanan bu sorunların Gaziantep özelinde daha da derinleştiğini vurgulayan Yılmazkaya, esnafımıza ve üreticimize gereken desteğin sağlanması için Hazine ve Maliye Bakanlığının biran önce harekete geçerek gerekli kaynağı sağlaması adına çağrıda bulundu. “Okulların 16 Mart’tan itibaren yüz yüze eğitim-öğretime ara vermesiyle birlikte okul kantinleri, servis araçları, kırtasiyeciler, okul kıyafeti ve çanta üretimi yapan ve bu sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler zor günler geçiriyor. 21 Eylül’e ertelenen yeni yüz yüze eğitim-öğretim yılının başlayıp başlamayacağı henüz tam olarak kesinleşmediği içi okula başlayan öğrencilerin olmazsa olmazı kırtasiye alışverişleri, önlükler, beslenme çantaları, suluk, ayakkabı gibi birçok üründe beklenen satışlar henüz gerçekleşmedi.”

Tabii ki birinci önceliğimiz sağlık!

Önce sağlık diyen Yılmazkaya, “Ama bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin ayakta kalması için gerekli ekonomik önlemleri almakta Hükümetin işi” ifadelerini kullandı.

Yılmazkaya, “Ülkemizde her yıl Eylül ayında yaklaşık 20 milyon öğrencinin okula başlamasıyla yıllık 15 milyar TL’lik okul alışverişi yapılarak ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlanıyordu. Ancak bu yıl pandemi gölgesinde başlayan yeni eğitim-öğretim sezonu piyasada beklenen hareketlilik henüz yaşanmadı. Sezonluk olarak iş yaparak geçimini idame ettirmeye çalışan çok sayıda iş yerinin akıbeti belirsiz. Vaka sayılarının son zamanlarda artması ve bazı illerde ilave tedbirlerin hayata geçirilmesiyle okulların açılma tarihinin yeniden ertelenmesi gündemde.

Uzaktan eğitimde dersler online olarak sürdürüldüğü için okul kıyafetlerine ve birçok araç gerece eskisi kadar ihtiyaç duyulmuyor. Aylardır iş yapamayan kırtasiyeci, kantinci, servisçi esnafımız, okul kıyafeti ve çantası üreticisi maddi imkansızlıklar ve piyasadaki belirsizlik nedeniyle ne yapacağını bilemez durumda. Diğer sektörlerde olduğu gibi bu esnafımız da BAĞ-KUR, SSK, vergi, kira ve piyasaya olan borçlarını ödeyemiyor. Eğitim sektöründeki işletmelerin akıbetleri belli değil.

Okul kıyafeti üreticisi, kantinci, kırtasiyeci, yurt işletmecisi, kafeteryacı, servisçisi artan korona vakalarıyla okulların durumu belirsizleşince kara kara düşünmeye başladı. Dayanacak güçleri kalmamış esnafımız, üreticimiz devletin kendilerine destek eli uzatmasını hükümetin ekonomik anlamda gerçekçi bir çözüm üretmesini bekliyor” dedi.