Turizm, tarım ve tarıma dayalı sanayi, imalat sanayi, lojistik gibi sektörlere yönelik yatırımlarda son yıllarda gözle görülür artışın gözlendiği Mardin, çok kültürlü yaşam tarzı, tarihi dokusu, verimli tarım arazileri, kamu yatırımları, konum, ulaşım ve birçok özelliğiyle yatırımcılara cazip fırsatlar sunmakta.
TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİYE ELVERİŞLİ BİR KENT
Mardin ilinde Kızıltepe, Mardin ve Nusaybin Ovaları bulunmakta. En geniş ovası olan Kızıltepe Ovası'nda tahıl üretimi yoğun. Bu geniş alanları GAP sulamaları ile önümüzdeki yıllarda sulama imkânlarının artması özellikle Kızıltepe Ovası'nda katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin önünü açmakta. Tarımsal amaçlı olarak kullanıma uygun olan I. sınıf araziler Mardin il toplam arazilerinin %18'ini oluşturmaktadır. Çevre koşullarının özelliklerine göre bitkisel üretim için en uygun olan bu alanlar kültür bitkilerinin yetiştirilmesi için de en uygun arazi alanlarıdır. Suriye ile sınır komşusu olması ve Irak’a da oldukça yakın durumuyla avantajlı bir konuma sahip olan Mardin, alternatif ulaşım imkanlarıyla yatırımcılara cazip fırsatlar sunmakta.
BARAJ VERİMLİLİĞİ 6 KAT ARTTIRACAK
Hacmi açısından Türkiye’nin ikinci, kurulu güç bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük barajı niteliğinde ve 1. 200 MW kurulu güç ile yılda ortalama 3.833 GWh enerji üretecek olacak olan Ilısu Barajı Projesi’nin tamamlanması, Mardin de dahil olmak üzere GAP Bölgesi illerinin kalkınmasında önemli rol oynayacak. Projelerin tamamlanması ile Cizre-İdil ovalarındaki 66.000 hektar tarımsal arazinin modern şartlarda sulanması temin edilecektir. Bu alandaki tarımsal verimin 6 kat artması sağlanacaktır.
MARDİN’DE GÜÇLÜ SEKTÖRLER BULUNUYOR
Ortadoğu’na pazarına yakın olması, inanç, kültür ve kongre turizm potansiyelinin yüksek olması ve yenilenebilir enerji potansiyeli ile yatırımcılara çok çeşitli yatırım olanakları sunmakta. Mardin, Ortadoğu pazarlarına yakınlığı, erişilebilirliği, yüksek işgücü arzı, yeterli altyapı hizmetleri gibi avantajları yanında tarıma dayalı sanayi, tekstil, inşaat ürünleri gibi rekabet avantajına sahip olan sektörleri ile Türkiye’nin gelişen merkezinden biri olarak, içsel potansiyeli ve gelişen sektörleri ile bu gelişimini devam ettirecek.
FARKLI KÜLTÜRLERİN BİR ARADA OLMASI MARDİN’E DEĞER KATIYOR
Mardin özellikle son yıllarda bölgenin birçok faaliyet dalında öne çıkan ve çeşitlilikleriyle de çok sayıda sektörü içinde barındıran bir vilayet görünümüne kavuşmuş durumda. Bölgenin en kozmopolit ve tarihten gelen farklılıklarını bir arada tutmasıyla da eş değer vaziyette ekonomik yapısının olması, çevre illere kıyasla Mardin’i başka kılmakta. Ekonomiyi oluşturan kanalların bu denli çeşitlilik göstermesi ise çok sayıda ve farklı sektörden yatırımın kendine nüfuz alanı kurmasını sağlamakta. Bu çok kültürlülük ortamı ise bölgenin komşu ülkelerle olan ihracat ortamını olumlu etkilemekte.
Bir
BÖLGE DIŞI AKTÖRLER İÇİN MARDİN POTANSİYELİ YÜKSEK
Coğrafi konumundan doğan bir olumlu sonuç ise Orta Doğu’nun iki önemli ülkesi Suriye ve Irak pazarına sınırı olması. Uçsuz bucaksız tarım arazilerinin bulunması ve imalat sektörü açısından da bakir alanlara mevcut bir bölge olması, rekabetin az olması açısından önemli bir avantaj oluşturmaktadır. Üretilecek ürünlerin değerlendirileceği tesislerin yetersiz oluşu ve Kuzey Irak gibi ihtiyaçlarının büyük bir çoğunluğunu ithalat yoluyla karşılayan bir ülkeye komşu olunması ve üstelik bu ülke ile akrabalık bağları sebebiyle bölge insanının daha kolay iletişim ve erişim sağlayabilmesi bölge için ve de bölgede yatırım yapmayı planlayan bölge dışı aktörler için önemli bir potansiyel olarak değerlendiriliyor.